Безпосереднє народовладдя. Що ми розуміємо під цим терміном?
Конституція України наголошує, що "єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює свою владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування".
Нам достатньо зрозуміло, як органи державної влади та місцевого самоврядування здійснюють владні повноваження. Але як народ здійснює свою владу безпосередньо? І що таке всенародні вибори?
Як я розумію - вибори - це обрання певної особи для представлення та захисту моїх інтересів. Вибори - це процес, який полягає у ВИЗНАЧЕННІ МНОЮ особи, якій я довіряю управляти моїм майном, ресурсами, коштами тощо.Я ДЕЛЕГУЮ обраній мною особі певні повноваження по УПРАВЛІННЮ моїм майном та ресурсами. Я ПРИЗНАЧАЮ обраній особі плату за виконання НАДАНИХ МНОЮ повноважень. Я КОНТРОЛЮЮ виконання наданих мною повноважень. Я ОТРИМУЮ ЗВІТ обраної особи за виконання моїх доручень. Я ПРИЙМАЮ РІШЕННЯ щодо звільнення особи, що не виконала наданих ій доручень.
Стосовно однієї особи все досить чітко і зрозуміло. І навіть чіткі і зрозумілі всі стосунки, які виникають при створенні об"єднання громадян за місцем проживання обєднання співвласників багатоквартирного будинку або органу самоорганізації населення - органу самоуправління локальної громади. Куди ж зникають ці чіткі і зрозумілі стосунки при обранні рад вищих рівнів?
І тут звертаємося до статті 36 Конституції "тільки партії можуть брати участь у виборах". Звідси починаєтьсяч підміна безпосереднього народовладдя партійними ігрищами. Безліч партій, існуючих в Україні пропонує нам йти стінка на стінку за їх "вождя". А що цей вождь дасть мені, моїй сім"ї, моєму будинку, моєму кварталу, моєму селу чи місту. Для чого він МЕНІ потрібен. Для чого мені його обирати? Отримавши МІЙ голос, він (вождь) починає торгуватись з іншими вождями за Конституцію, законодавство, розподіл МОГО МАЙНА, РЕСУРСІВ, призначає собі утримання за рахунок моїх коштів і не несе ніякої відповідальності за шкоду, яку він причиняє МЕНІ. Я не хочу обирати безвідповідальну владу, граючи в запропоновану "вождями" гру. Я хочу обрати свого сусіду для управління об"єднанням громадян за місцем проживання, скласти з ним угоду про те, які повноваження я йому надаю і що він за це від мене матиме, яку відповідальнисть він буде нести за невиконання наданих мною повноважень. Я йому доручу обрати раду міста з числа інших членів локальних громад і раду країни з числа обраних, отримавших повноваження від локальних громад. Хотіти - значить могти.
А ми з вами знаємо, що хочемо, йдучи на вибори?
- Додати коментар
Версія для друку- 269 переглядів
Send to friend